Műfogsorok

Teljes protézis

Ha a páciensnek minden foga hiányzik, teljes protézist készítünk. Ezt a szót hallva sokan a nagymama csattogós fogsorára gondolnak - ami a legtöbb esetben a pohárban szokott pihenni - vagy beugrik a Corega műfogsor rögzítő reklám… Ezt nálunk nyugodtan elfelejthetik! A 21. században képesek vagyunk olyan pontos lenyomatot venni a nyálkahártyáról, hogy a fogsor vákuumszerűen, tökéletesen rátapad, bármiféle ragasztó nélkül. Beszéd közben sem mozdul el. A hátsó rágófogakkal nyugodtan lehet bármilyen keménységű ételt rágni - a fogsor extra megtámasztás nélkül is a helyén marad.

Ez a fogászati módszer Magyarországon még kevésbé elterjedt. Habár a saját fogakkal történő rágás élményét teljes egészében nem tudjuk visszaadni, sokan megszeretik új fogsorukat. Sőt! Sokszor halljuk, hogy olyannyira a saját testük részeként kezelik a protézist, hogy még éjszakára sem veszik ki - a pohárban pihenő műfogsor tehát a múlté! :)

Személyre szabott, innovatív fogsorok

A fogsorokat teljesen egyénire tudjuk szabni: akár az íny színét is több rétegben kombináljuk a természetes hatás érdekében. Az első kezelés során, az egyeztetési szakaszban a páciens választhat különböző fogtípusok és -méretek között. Rendelkezésre állnak például különösen kemény műfogak is. A még biztosabb tapadás érdekében - főleg az alsó fogak területén - lehetőség van olyan kivehető pótlást készíteni, ami 4 implantátumon patentszerűen megtámaszkodik, így növelve a komfortérzetet.

Mi már nem is csinálunk hagyományos fogsort! Hisz minek csinálnánk, ha tudunk jobbat? Azért, hogy csak javítgatás és gond legyen vele? Van, amihez nem szeretnénk adni a nevünket, ezért csak a szakma csúcsát hoztuk el a rendelőbe. Az országba Rátonyi János hozta be a tudást, közvetlenül tőle, az elsők között tanulta el Dr. Velez Róbert és technikusa a BPS technika csínját, bínját. 2018 óta több száz elégedett páciens hordja az általa készült fogsort. Így ez rendelőnk specialitása és védjegye, hiszen a megyében mi voltunk az elsők, akik ezzel foglalkoztunk, és most is mi rendelkezünk a legnagyobb tapasztalattal.

Teljes kivehető pótlás protézis műfogsor szájpadlásos

BPS műfogsor

Élethű műfogsor, normál esetben 3 hét alatt, de igény szerint akár néhány nap alatt is elkészülhet, felár ellenében.

BPS műfogsorral 10-ből 9 páciens nem igényel fogsorragasztót. A gyorsan, egyszerűen tisztítható BPS műfogsor 10 év használat után sem változik, így elkerülhető az állkapocs és az arcforma deformálódása.
Bár itthon még csak mostanában kezd elterjedni a BPS (Biofunctional Prosthetic System) kivehető műfogsor, Dr. Velez Róbert – a módszer rutinos szakértőjeként 5 éve hetente több remekművet is elkészít. Merthogy a BPS fogsort igazi alkotásnak tekinti az algyői fogorvos, aki türelmesen elbeszélget az idősekkel. Ez egy olyan alkotó művészi folyamat, amelyhez muszáj megismerni a fogsor viselőjét; látni kell, mi illik az arcához és a lelkéhez, így derülnek ki az egyéni igények.

Így néz ki a kész fogsor:

Esztétikus, kényelmes, praktikus.

BPS fogsor
BPS fogsor2
BPS fogsor3

Előnyök

Megtévesztően élethű

Dr. Velez Róbert jól összeszokott fogtechnikus csapattal dolgozik, hetente 1-2 BPS- munkát ad át. A teljes és részleges fogatlanságra alkalmazható BPS sikerének titka az egyéni elvárások - viselési- és beszédkényelem, rágás és nyálkahártya érzékenység - alapján történő tervezés és gyártás.

A módszer pontossága a precizitásban rejlik: legalább 8 lenyomat készül, és a végleges forma csak akkor születik meg, ha a beteg a viaszból felállított fogsorokkal elégedett. Az egyedi íny karakterizálást - különböző műíny árnyalatokkal - az eredeti fogszínt és a harapásnak megfelelő optikai felépítést is visszaadhatja a fogsor. Sokan azért is szeretik, mert kisimulnak az időskori, száj körüli ráncok.

Szép, tartós, kényelmes

Amit kínálunk, az 80 év tapasztalatát és a legújabb tudományos kutatásokat kombinálja; Svájc orvostudományának precizitását és kompromisszummentes funkcionalitását ötvözi. Az általunk felhasznált alapanyagok kizárólag svájci és német csúcsminőségű termékek, ennek köszönhető a nagyon tartós viselés, a kiváló funkcionalitás, és a magas szintű esztétika. Mi más lenne fontos a pácienseinknek?

Részleges protézis

A kivehető fogsor ebben az esetben a saját, meglévő fogakhoz kapcsolódik, látható vagy rejtett elhorgonyzással.

Célja: az arc harmóniájának visszaállítása és a rágóképesség helyreállítása.

Protézis anyaga: teljes egészében műanyag fogsort csak fogatlan szájba készítünk. A részleges fogsor egy fémlemez, amelyet műanyag réteg fed. Maguk a fogak mindkét esetben műanyagból készülnek.

Részleges fogsornál többféle módon kapcsolódhat a kivehető elem a saját, ép fogakhoz, koronákhoz, hidakhoz. Ezek a módok a következők:

Fém kapcsokkal csatlakozó protézis

Ez esztétikailag nem nyújt kedvező hatást, mert a kapocs a fognyaknál látszik. Emellett használat során sokkal nagyobb eséllyel kikoptatja a fogat, érzékennyé teszi és végső sorban ki is lazíthatja azt, ezzel elveszítve egy igen fontos támaszt. Ezt a kapcsolódási módszert éppen ezért a DentaLove-nál már elavultnak tartjuk és csak ideiglenes megoldásként használjuk.

A legideálisabb hatást az úgynevezett rejtett elhorgonyzással érhetjük el.

Amennyiben több egymás melletti fog áll a rendelkezésünkre, csúsztatós pótlást készítünk. Ha csak néhány foga van a páciensnek, elszórtan, akkor teleszkópos fogpótlást fogunk ajánlani.

fémkapcsos kivehető denture, removeble prethesis

Csúsztatós protézis

Ennél a technikánál a hidat és a kivehető pótlást együtt készítjük el. Ezt kombinált munkának hívják, mert egy fix, beragasztott és egy kivehető részből áll. Az egyik patent a híd végénél található, a másik pedig a fogsorban. Így helyére pattintva a fogsort nem látszik az elhorgonyzás. Ennek a megoldásnak a másik előnye, hogy stabil, nem billeg (pl. evésnél).

  • A csúsztatós protézis készítésének menete:

Bármilyen fogsorról (részleges vagy teljes) legyen szó, az elkészítés menete hasonló. Első alkalommal mindkét fogsorról tájékozódó lenyomatot veszünk, amely alapján a következő alkalomra a fogtechnikus egy saját lenyomatkanalat készít. Ennek segítségével precízebb lenyomatot tudunk venni, és ezáltal az elkészített fogsor is stabilabb lesz. Ezután következik a harapási magasság beállítása. Ennek során viasszal kitöltjük a hiányzó fogak helyét, megtámasztva ezzel az arcot és ajkat, valamint eltüntetve a beesett arc ráncait. A következő munkafázisban a viaszba helyezett fogakat bepróbáljuk. Ilyenkor még tudunk módosítani a fogak nagyságán, állásán, formáján, a páciens igénye szerint. Ha esztétikailag megfelel a fogsor, akkor a technikus elkészíti a végleges változatot.

  • A megoldás előnye:

A csúsztathatós protézissel a fogatlanság okozta enyhébb ráncok kisimulnak és a rágóképesség is helyreáll.

  • Kezelés utáni teendők:

Megfelelő szájhigiéné fenntartása, mert a nem megfelelően tisztított fogsor alatt a baktériumok és a gombák elszaporodnak, ami különböző gyulladásokat okozhat. Ezért az étkezések után a fogsor megtisztítása, este pedig fogsortisztító tabletta használata javasolt.

Teleszkópos protézis

Ahogyan a képeken is látszik, ebben az esetben nem egy fogíven kívüli patent tartja helyén a fogsort, hanem a fogakra kerül egy kis fém sapka, ami pontosan beleilleszkedik a fogsor belsejében lévő fém gyűszűbe. Ennek a pótlásnak is tökéletes stabilitást nyújt a két fém közti súrló hatás. CAD-CAM, azaz számítógépes marási technológiával készül, hogy a tökéletes eredmény érdekében a két fém rész között a lehető legoptimálisabb legyen az illeszkedés.

Ezt a technológiát több fog esetén eddig csak a drága arany koronákkal lehetett megoldani. De most már van az országban 2-3 olyan fogtechnikai laboratórium, ahol képesek olyan pontos csiszolást elérni, hogy az egyszerűbb, olcsóbb fémek között is létrejöjjön a tökéletes súrlódás. Tudni kell, hogy a kézi, öntött teleszkópok összecsiszolásának van egy emberi tényezőből adódó határa: 2-3 db teleszkóp, efölött már nem lehet összehangolni a tengelyállást és a súrlódási erőt. Számítógép vezérelt frézeléssel és polírozással viszont lehetséges akár 7-8 teleszkópot is párhuzamosra polírozni és összecsiszolni. Ez egy óriási technológiai előrelépés. Mi ezt hozzuk le Önöknek Algyőre! Sőt, ötvözzük a BPS technológiával, így 2 forradalmi újítás is helyet kap az ilyen típusú fogművekben.

És hogy miért szeretjük ennyire a teleszkópokat? Egyszerűen azért, mert ez a típusú fogpótlás könnyebben javítható, tisztítható és alakítható, mint a csúsztatós: ott ha egy foggal baj van, az egészet újra kell csinálni. A lepattant kerámiát nem nagyon lehet javítani (persze ez csak a helytelen használat miatt fordulhat elő). A teleszkópok külön-külön vannak a fogsor alá rejtve. Legrosszabb esetben, vagyis ha ki kell húzni valamelyik fogat, a fogsor belsejében lévő lyukat feltöltjük és a fogsor tovább használható, akár az összes fog elvesztése után is. Másrészt pedig alig van benne fém, így könnyebb és esztétikusabb. Ami viszont a hátránya, hogy az egész szájpadot befedi, de ezt is meg tudjuk úgy oldani, hogy ne okozzon hányingert és egy kis idő elteltével a beszédet sem zavarja.

Részleges kivehető pótlás protézis műfogsor szájpadlásos protkó teleszkópos telescopic

Így néz ki egy frissen elkészült fogsor

A kivehető pótlásokat a BPS rendszer alapján készítjük: speciális, sok lépéses lenyomatvétel és harapásregisztráció tartozik hozzá. Habár idő- és pénzigényes ezzel a szintű precizitással dolgozni, a videón látszik az eredmény. Ragasztó nélküli, erős vákuum tartja helyén a fogsorokat. A videó 1 nappal az átadás után készült. Ilyenkor még mindenkinek új és furcsa a fogsor, a harapás pedig még bizonytalan. Ez azonban néhány hét alatt megváltozik: a páciens megszokja, megszereti és magáénak érzi új fogsorát. Amit érdemes még megfigyelni a videóban, hogy mennyire nehezen jön ki a fogsor még akkor is, ha az ember szándékosan ki akarja venni. Ez a garancia arra, hogy beszéd vagy étkezés közben nem fog elmozdulni a helyéről!

Legyen szó akár teljes, akár résleges fogsorról, nagyon fontos ezeket évente ellenőrizni! Az íny a korral folyamatosan visszahúzódik, ennek változását pedig alábéleléssel, korrekciókkal követnünk kell.