Gyökérkezelés

Mi az a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés során a fogbélüreg (pulpa) tartalmát eltávolítjuk, a foggyökércsatornát kitisztítjuk, sterillé tesszük (fertőtlenítik), majd a gyökércsatornát teljes hosszában tartós töméssel zárjuk.

A gyökérkezelés célja tehát, hogy a fogbélüreg fertőzött beltartalmát és a fertőzött csatornafalat eltávolítsuk, a gyökérkezelt fogat helyreállítsuk.

A gyökérkezelés okai

Sokszor felmerül a kérdés, hogy vajon milyen tényezők következtében kell sort keríteni a gyökérkezelésre. A leggyakoribb okok a következők:

 • Amennyiben egy nagyobb méretű szuvasság eléri a fog belső, puha részét (a fogbelet), ott a baktériumok táptalajt nyerve “megeszik” az ereket, idegeket. Ez sokszor meg is szokott fájdulni, majd az idegek teljes elhalása után a fájdalom akár spontán megszűnhet, maga a probléma azonban nem! Sokszor a fájdalom miatt jönnek hozzánk a páciensek gyökérkezelésre, de előfordul az is, hogy csak később vesszük észre, hogy a fog már elhalt.
 • A másik igen gyakori ok, amikor valamilyen baleset következtében letörik a fog. A sérülés miatt pedig a fogbél baktériumokkal fertőződik meg.
 • Preventíven is szoktunk gyökérkezelni, ha egy nagyobb pótlást készítünk és a csiszolás vagy a fogmű elhorgonyzása ezt igényli.

A gyökérkezelés menete, lépései

 1. Először a diagnózist állítjuk fel. A gyökérkezelésre erős, fájdalomcsillapítóra sem szűnő fájdalom esetén van komoly esély, ám a pontos diagnózishoz sok esetben röntgenfelvételre is szükség van.

 2. A gyökérkezelés érzéstelenítéssel kezdődik. Ilyenkor gyakran felteszünk egy gumi izolálást, ami kényelmesebbé teszi a kezelést.

 3. Ezután a fog koronarészének átfúrása következik.

 4. A következő lépés foggyökércsatornák megkeresése. Az idegkamra feltárása után tüzetesen átvizsgáljuk a fogat, és megállapítjuk a gyökércsatornák helyét. Ez nem mindig egyszerű feladat, mert a foggyökércsatornák száma és elhelyezkedése sokszor szabálytalan, ezért szükség lehet a csatornák hosszának mérésére, esetleg újabb röntgenre.

 1. Következik a csatornák megtisztítása. A gyökércsatorna megtisztításához különféle eszközöket (gyökérkezelő tű) használunk, hogy a csatornákban megbújó, gyulladást okozó anyagot/szövetmaradványt, elhalt szövetet, valamint a gyökércsatorna külső rétegét eltávolítsuk. A csatornák megtisztításának célja, hogy kizárólag egészséges szövet maradjon a gyökércsatornában.

 2. Ezután a feltárt és megtisztított gyökércsatornába fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő anyagot vezetünk, tehát kémiai tisztítást végzünk. Kifejezetten erre a célra fejlesztett kanülökkel bejuttatjuk a fertőtlenítő szereket a gyökércsatornába, emellett ultrahanggal is növelhetjük a fertőtlenítés hatásfokát. Értelemszerűen ennek a lépésnek az a célja, hogy a gyulladást maradéktalanul megszüntessük.

 3. Következő lépésként ideiglenes tömést helyezünk el a fog koronai részén, hogy megóvjuk a kezelt területet, illetve hogy a páciens többé-kevésbé a megszokott módon tudjon étkezni. Az ideiglenes tömés nem bírja annyira a terhelést, mint a végleges tömés, ezért igyekezzen kímélni az érintett fogat az étkezések során! A jó hír, az hogy az első kezelés utáni pár napban fokozatosan megszűnik a gyulladás és ezzel a fájdalom is.

 4. Itt tipikusan egy hét szünet következik. Ha ezalatt nem jelentkezik semmilyen panasz, akkor egy hét múlva a elkészítjük a végleges gyökértömést, és a kezelés véget ér. Ha érzékenység, fájdalom lép fel, a fogcsatornát átöblítjük, és egy másik fertőtlenítő anyagot is bejuttatunk. Ezt újabb hét „próbaidő” követi, de erre a lépésre már igen ritkán kerül sor.

Mindezek után fontos egy jól záródó tömés vagy pótlás elkészítése. Sok esetben, amikor nagy mértékű szuvasság vagy régi tömés volt a fogban, nem elegendő egyszerű töméssel fedni a gyökérkezelt fogat, mivel nagy eséllyel pár év alatt eltörne. Emiatt sokszor inlay / betét, esetleg korona kerül ezekre a fogakra, ami még legalább két találkozót jelent.