Porcelán héjak

Fogainkat rengeteg olyan külső tényező fenyegeti, amelyek kisebb-nagyobb esztétikai problémákat okozhatnak. Gondoljunk csak a genetikára, az étkezésre, a dohányzásra, kisebb vagy nagyobb balesetekre, vagy akár az idősödéssel járó, kellemetlen változásokra. Mindezek rendkívül zavaró eredményekhez vezethetnek, hiszen senki sem fog tudni jóízűen mosolyogni, ha közben tudja, hogy a fogai nem éppen a legszebb látványt nyújtják. Emellett szintén nagyon bosszantó lehet, ha még a mindennapi használatban – például az evésben – is kénytelenek vagyunk odafigyelni arra, hogyan használjuk fogainkat annak érdekében, hogy az esetleges fájdalmat, vagy a további fogromlást elkerüljük. Ahelyett, hogy ezt tennénk, inkább megoldást kell néznünk problémánkra! Az esztétikai fogászat lehetőségeinek köszönhetően a hézagos, letört, lepattogott, zománchibás, elszíneződött vagy nem szintben lévő fogak összképe is javítható, sőt akár enyhébb fokú eltéréseket is orvosolni lehet, fogszabályozás nélkül. A fogpótlástól sokan tartanak. Félnek, hogy a végeredmény nem lesz olyan szép, mint amilyen eredeti állapotában volt fogazat. Emellett ha már meglévő eltérések eltüntetéséről, szépítéséről van szó, a páciens tarthat attól, hogy a kezelés végén egy teljesen más, idegen fogsort kell megszoknia. Ettől azonban nem kell félni! Az esztétikai fogpótlásunk személyre szabott. Fogorvosaink alapos munkája, illetve a porcelán héj alkalmazása lehetővé teszi, hogy gyönyörű és rendkívül tartós eredményt kapjunk. Ráadásul a felhelyezéséhez csak minimális mértékben kell a fogak felületét megcsiszolni, így értékes foganyag őrizhető meg.

Hogyan készülnek a héjak?

A tökéletes eredmény elérése érdekében mind a fogorvos, mind a fogtechnikus pontos, precíz előkészítést és tervezést végez. A csiszolás után fogorvosunk lenyomatot vesz, ami alapján fogtechnikusaink a kerámiahéjat 5 munkanap alatt készítik el. Az aprólékos tervezésnek és kivitelezésnek köszönhetően újra gyönyörű fogakkal mosolyoghat a világra! Mindemellett a porcelán héjak élettartama 10 év, tehát hosszú távú megoldást adunk problémájára!Ráadásul ezután a héj gond nélkül kicserélhető.

Inlay, magyarul betét

Nagyméretű fogszuvasodások esetén, vagy régi, amalgám tömések cseréje során, ahol a fog kemény szöveteinek felénél is több hiányzik, fogbetét (inlay, onlay) készítését javasoljuk, mivel az egyszerű fogtömés nem jelentene biztonságos, hosszú távú megoldást. A fogbetét egy olyan különleges “fogtömés”, melyet a fogtechnikai laboratóriumban készítenek el műanyagból, kerámiából, aranyból, vagy cirkónium-kerámiából, és a fogorvos által kialakított üregbe helyeznek.

Az inlay előnye

A legnagyobb előnye, hogy a fogtechnikus a gipszmintán olyan területeket is meg tud mintázni, amelyeket a fogorvosok a szájban nem tudnak tökéletesen kialakítani. Emellett rövidebb ideig kell a szájban dolgozni, így kiküszöbölhető a kialakított üreg nedvesedése. Egyszerre több foghoz is készíthető betét, hiszen a lenyomatban az összes fog lenyomata látszik. A fogtechnikai laboratóriumban speciális körülmények között, hatalmas nyomás és hő alkalmazásával készül a betét, így az különösen ellenálló lesz a rá ható erőkkel szemben. Az így készült fogpótlás színében, transzparenciájában tökéletesen hasonlít a saját fogak színéhez. Kitűnő esztétikai hatást nyújt, és emellett különösen tartós is. A rendelőnkben készült betétekre 2 év garanciát vállalunk.

Inlay, betét van a képen, mely a DentaLove -nál készült

A porcelán koronák, hidak előkészítése során a fogorvos lecsiszolja az érintett fogakat, majd lenyomatot vesz a technikus számára. A korona/híd elkészítése a fogtechnikai laboratóriumban történik 8 munkanap alatt. Erre az időszakra műanyag, ideiglenes pótlást készítünk Önnek. Az elkészült hidat/koronát a fogorvos ideiglenes vagy végleges ragasztóval is rögzítheti.

Porcelán koronák, hidak

A hidak külön gondoskodást igényelnek

Amennyiben a hidat/koronát a fogorvos végleges ragasztóval rögzíti, azt csak orvosi műszerek segítségével és levágással lehet eltávolítani, ha bármilyen probléma merülne fel. (Legtöbb esetben erre csak 10-15 év elteltével kerül sor, amikor csere szükséges.) A fogakra, foggyökérre épített koronák ugyanúgy tisztítandóak, mint az egészséges fogak, a hidak viszont külön gondoskodást igényelnek. A szájba beragasztott hidakat alaposan meg kell mosni, különleges (SuperFloss) fogselyemmel, a híd alatti rést is ki kell tisztítani. Kaphatók a híd alatti rés tisztítására alkalmas speciális “híd alatti fogkefét”, mellyel azok a területek is tisztán tarthatók, ahol a híd alatt nincs fog. Ennek hiányában gyulladás léphet fel ezeken a területeken, ami kellemetlen szájszagot is okozhat. A szájzuhany vízsugara is jó szolgálatot tehet a híd alatti rés tisztításában. Vázanyagként a porcelán leplezés alatt használhatunk króm-kolbal fém ötvözetet, aranyat vagy cirkonium-dioxidot.

A rendelőnkben készült fogpótlásokra 3 év garanciát vállalunk, és javasoljuk, hogy évente ellenőriztesse őket fogorvosával.

Arany koronák, hidak

Ezek közül az aranyból készült pótlás számít a legtartósabbnak. Várható élettartama 20 év felett van, mivel az arany képlékeny és idomul a fogszélhez. Az arany ára miatt azonban ez az egyik legköltségesebb megoldás. Emellett a pontos zárás érdekében a koronák nyaki részénél, egy milliméteres vastagságban sárga perem látszik, ezért szinte csak a hátsó fogaknál javallott a használata.
Arany koronák, hidak fix pótlás, ragasztott

Fém-kerámia koronák, hidak

Ez a klasszikus, legolcsóbb fogpótlás, azonban esztétikailag hagy némi kívánnivalót maga után. A fém alap elnyeli a fényt, ezért a fog élettelennek tűnik, emellett a nyaki részen - ahol nagyon vékony a kerámia leplezés - egyfajta szürke perem szokott látszani, ezért elülső fogak területén nem ajánljuk a használatát. Másrészt, ritkán ugyan, de előfordulhat fém allergia. Sajnos bizonyos kombinált, kivehető pótlások esetén, amikor részben fogakon, részben ínyen támaszkodik a fogsor, kénytelenek vagyunk ezt az anyagot választani, mert a nagy terhelhetőség mellett némileg rugalmas a fém, a cirkónium-dioxiddal ellentétben. Erről bővebben lentebb olvashat.
Porcelán koronák, hidak van a képen

Cirkónium koronák, hidak

A cirkónium-oxidot az orvostudomány más területein már régebb óta sikerrel alkalmazzák, és mára – igen kedvező adottságainak köszönhetően – a fogászat területén is teret nyert: alkalmazásával rendkívül élethű, természetes hatású fogpótlások készíthetőek. A cirkónium koronákat és hidakat elsősorban a front fogak esetében ajánljuk, mivel az anyag nem tartalmaz egyéb fémet és a természetes fogakkal megegyező transzparenciájú pótlást tudunk készíteni vele. Tökéletesen fedi a gyökérkezelt, elszíneződött fogakat, és bármilyen fémallergia esetén biztonságosan alkalmazható. Természetesen a cirkónium pótlások esetében is rendelkezésünkre áll a teljes fogszín-skála; ez alapján a fogorvos és/vagy a fogtechnikus a többi fog színével megegyező árnyalatban készíti el a hidat vagy a koronát. Lehetősége van a cirkónium fogpótlás választására a régi fémkerámia korona vagy híd cseréje esetén, illetve implantációs fogpótlásoknál is.

Cirkónium koronák, hidak

A cirkónium oxid korona előnyei:

  • esztétikus és ultrapontos, mivel a cirkónium pótlások számítógépes eljárással készülnek;
  • élethű: egy cirkon fogpótlást gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni a természetes fogaktól;
  • megbízható, hosszú élettartamú: az elmúlt 10 évben több millió cirkon korona és híd készült világszerte, a páciensek legnagyobb megelégedésére. Klinikai vizsgálatok sora kimutatta, hogy a cirkónium pótlások rendkívül megbízhatóak, hosszú évekig, évtizedekig szolgálnak.
  • 100%-ban biokompatibilis: a cirkónium-oxid nem tartalmaz semmilyen fémet, így az allergia kockázata gyakorlatilag kizárt. Megfelel az implantológiával kapcsolatos legszigorúbb követelményeknek is, így az íny tökéletesen egészséges lesz a koronák és a hidak körül.
  • a vállas preparálás miatt az íny egészséges rózsaszínű marad, nem lesz gyulladt, nem kékül el;
  • a cirkon váz már olyan színből készül, mint amilyen a porcelán leplezés lesz rajta. Így nemcsak a felső réteg, hanem a cirkon váz is teljesen egyedi, egyénre szabott színű.

A rendelőnkben készült pótlásokra 3 év garanciát vállalunk és javasoljuk, hogy azokat évente ellenőriztesse fogorvosával.

Cirkónium korona híd koronák, hidak vannak a képen

CAD-CAM technológiával 5 tengelyes, számítógép vezérelt, maró gép frézeli ki a cirkón koronákat. Lézer szinter eljárással készülnek a fém váz alapú koronák, hidak. Ilyenkor a fogtechnikus 20-25x nagyítással, 3 dimenzióban tervezi meg a számítógép monitorán a leendő fogat.