Gyakori Kérdések

Milyen gyakran érdemes fogászati kontrollra járni?

Az emberek többsége nem szeret fogorvoshoz járni - ebből adódik, hogy gyakran addig várnak, amíg nem fáj. A rendszeres fogászati ellenőrzés segíthet időben felfedezni a fogszuvasodást, ínygyulladást, vagy egyéb problémát a szájban. A fogorvost érdemes félévente-évente felkeresni a - attól függően, hogy mennyi tömése, fogpótlása illetve fogköve van az illetőnek.

A gyermekem fél a fogorvostól. Mit tegyek?

Először is mutasson jó példát! A gyerekek rendszerint átveszik a szüleik viselkedésmintáit, így ha Ön fél a fogorvostól, azt a gyermeke érezni fogja, és ő is hasonló módon áll majd hozzá a helyzethez. Éppen ezért célszerű, hogy az a szülő vagy nagyszülő készítse fel a gyermeket a fogorvosi vizsgálatra és hozza el a rendelőbe, aki maga is nyugodtan, higgadtan tud viselkedi az adott helyzetben. Tudjuk, hogy ez nem egyszerű, ezért többféle módon próbálunk segíteni, hogy megkönnyítsük a fogorvossal történő ismerkedést.

A kezelés előtt például nézhetnek otthon fogrovosi helyzetről szóló mesét a gyermekkel, és elmagyarázhatják neki, hogy mi is fog történni a rendelőben. Az alábbi meséket javasoljuk ilyen célra:

Emellett kérhetik a “Játékos ismerkedés” szolgáltatásunkat, melynek során a helyszínen segítünk, hogy gyermeke játékos formában ismerkedjen meg a fogorvossal és a rendelővel. Bizalmat építünk, hogy fogorvoshoz menni pozitív élmény legyen!

Hogy lehetek fogtündér segéd?

“Fogtündér segéd” programunk során gyermeke félévente egyszer csoportos foglalkozáson vehet részt, melynek során eltölthet egy órát velünk a rendelőben és segíthet másoknak a helyes fogmosás elsajátításában. Egyúttal az Ön gyermekének is közös rajzolással, mesével tanítjuk a megfelelő fogmosási szokások kialakítását.

Hogyan tisztítsam a fogaimat?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a napi kétszeri, megfelelő technikával (puha fogkefével, körkörös mozdulatokkal, semmiképpen sem sikálva az oldalsó részüket) végzett, alapos fogmosás megfelelő védelmet ad. Fontos, hogy a nyelv felől is alaposan tisztítsuk a fogainkat, illetve a nehezebben elérhető helyeken is. Fogmosás után fogselyem és nyelvkaparó használata javasolt.

Milyen fogkefét használjak?

Puha sörtéjű, jó minőségű fogkefét. Napjainkban nagyon elterjedt az elektromos fogkefék használata. Ezek közül a nyomásérzékelős fogkefe kifejezetten hasznos: a leggyakoribb hiba a fogmosáskor, hogy túl erősen dörzsöljük az ínyünket, ami komoly problémákhoz vezethet, ha nem tanuljuk meg a megfelelő mértékű nyomást, ami nem okoz kárt a fogínyben. A nyomásérzékelős fogkefe ebben segít.

Milyen gyakran cseréljem a fogkefémet?

A fogkefét általánosságban körülbelül félévente érdemes lecserélni. A csere időpontja több tényezőn múlik: érdemes új fogkefét beszerezni például betegség után, vagy ha a sörték már szétállnak. Szintén gyakoribb csere javasolt, ha a páciens ínyproblémákkal vagy gyakori ínyvérzéssel küzd. Csere hiányában ugyanis a fogkefén elszaporodó baktériumok fokozzák a tüneteket, nem beszélve arról, hogy a régi sörték könnyebben felsérthetik az ínyt is.

Miért használjak fogselymet?

A fogselyem használata minden fogmosás után javasolt. Pusztán fogmosással – legyen az bármilyen alapos is – nem tudjuk elérni, hogy a fogak teljes felszíne lepedékmentes legyen.
A fogselyem segítségével a fogközök megtisztítása is lehetővé válik. Ez a művelet kifejezetten fontos, mivel a szuvasodásokk nagy része a fogközökből indul ki. Ez nagyobb kellemetlenséget okoz, mint egy nem fogközből induló szuvasodás, mivel a szűk helyekre jóval nehezebb megfelelő tömést készíteni és behelyezni.

Étkezés után rögtön fogat kell mosni?

Étkezés után nem kell azonnal fogat mosni, sőt! Ha például savas élelmiszert fogyasztottunk, akkor kifejezetteb érdemes várni egy kicsit étkezés után a fogak tisztításával. Itt is fontos megemíteni, hogy elegendő reggel és este alaposan megmosni a fogainkat.

Mikortól szükséges mosni a gyermekem fogait?

Körülbelül 6-8 hónapos korban bújnak ki az első tejfogak a gyermekeknél. Amint megjelenik az első kis fogacska, onnantól kezdve minden nap kell fogat mosni!

Mi okozza a kellemetlen leheletet?

A kellemetlen szagú leheletnek számos oka lehet. Leggyakoribb az elhanyagolt szájhigiénia, a lerakódott fogkő és a kezeletlen szuvasságok. Emellett okozhatják még bizonyos ételek, a dohányzás, esetleg gyomorbántalmak.

Hidegre érzékeny egy fogam, mit tegyek?

Minél előbb keressen fel minket! Ilyenkor még nagy eséllyel él a fog és sokszor egy egyszerű töméssel még elkerülhető a gyökérkezelés. Nem érdemes sokat várni, mert a hideg érzékenység az jelzi, hogy a szuvasság közel van a fogbélhez. Ha a probléma eléri a fogbelet, akkor jóval nagyobb fájdalomra, költségekre és kezelési időtartamra lehet számítani.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Amennyiben a szuvasság már elérte az idegeket, sajnos nincs visszaút, nem elég egyszerű töméssel ellátni a fogat. Ennek a legfőbb figyelmeztető tünete, ha ráharapásra fáj a fog. Sokszor ez a fájdalom kisugárzik és gyógyszerre sem múlik el teljesen. Néhány évvel ezelőtt ilyen problémánál általában kihúzták az érintett fogat/fogakat. Manapság már szerencsére meg lehet menteni ezeket a fogakat gyökérkezeléssel. Az eljárást helyi érzéstelenítéssel végezzük, így fájdalommentes.

Fájni fog e a kezelés?

Amennyiben nem az utolsó utáni pillanatban érkezik kezelésre és még nem hatalmasodott el a gyulladás, a mai modern érzéstelenítőkkel elérhető a fájdalommentes kezelés. Természetesen az érzéstelenítés helyét is el tudjuk zsibbasztani spray vagy zselé használatával. Vannak olyan kezelések - mint például a fogkő eltávolítás - amikor nem zsibbasztjuk el rutinszerűen az egész szájat, mert az emberek nagy része elviselhetőnek tartja az adott beavatkozást. Amennyiben Ön nem ebbe a csoportba tartozik, azonnal jelezze nekünk és adunk érzéstelenítőt! Szükség esetén hipnózissal is segíthetünk. Erről az eljárásról bővebben a “Szolgáltatások menüpontban” tájékozódhat.

Emlékezni fogok a hipnózisban történtekre?

Igen, teljes mértékben! És semmi olyan nem fog történni Önnel, amivel nem ért egyet.